Universets mysterier

Jeg har en ting å innrømme: jeg har et bittelite crush på en annen mann. Men jeg tror egentlig at det er greit, ettersom mannen min også er sjarmert av samme herremann. Vårt fascinerende nye bekjentskap heter professor Brian Cox. Hver uke kommer han inn i stua vår gjennom BBC-serien Wonders of the universe. Der tar han for seg de store tingene, som tida og kosmos. Professor Cox er ikke redd for de store tallene heller. Når man snakker om universet blir det fort mange nuller og han klarer å si milliarder milliarder milliarder uten at tunga snubler. I denne serien reiser han rundt på eksotiske steder på planeten for å vise oss fantastiske ting på jorda og i universet. Det hele er nydelig laget og man blir ganske overveldet over hvor fantastisk universet er. Plutselig virker verden enda mer magisk. Cox lærer oss blant annet at de tyngste grunnstoffene, fx gull, trenger så høy varme for å bli dannet at de bare kan bli til i kjernen til en eksploderende kjempestjerne, en såkalt supernova. Det betyr at gifteringen min en gang har vært en del av en døende megastjerne et sted ute i universet. Man kan bli svimmel av mindre.

Brian Cox er alles drømmelærer i de harde vitenskapene. Han er kjekk, entusiastisk, snakker om fysikk, kjemi og astronomi så det går an å fatte det for en stakkars humanist og han var popstjerne på 90-tallet! Hvor kul går det an å bli lissom?

Wonders of the universe vises på NRK på tirsdager nå (evt på nett-tv) og finnes selvsagt også på dvd. Se og bli uendelig forundret og begeistret!


5 responses to “Universets mysterier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: