Fortryllende troll

Her i Norge er vi godt kjente med troll. De kan være store og skumle eller små og søte. Uansett er de en del av nasjonalarven. I Amanda Hockings Trylle-trilogi møter vi også troll, men av en litt annen type enn vi er vant til.

Trylle-bøkene består av titlene Switched, Torn og Ascend. De bygger på forestillingen om changelings, eller byttinger som vi kaller dem på norsk. Hovedpersonen er 18 år gamle Wendy Everly. Hun har aldri helt funnet seg til rette noe sted og da hun var 6 år prøvde moren hennes å drepe henne og anklaget henne for å ikke være hennes barn. Siden da har hun bodd sammen med den overbeskyttende storebroren Matt og tanten Maggie. Når fortellingen starter har de akkurat flyttet til et nytt sted og Wendy har begynt på en ny skole etter å ha blitt kastet ut av den gamle. Dette er hennes siste sjanse til å starte et nytt liv og fullføre high school. På skolen blir hun kjent med den mørke og mystiske Finn som virker som han følger etter henne. Det viser seg snart at Finn er der for å føre Wendy til den verdenen hun egentlig hører hjemme i.

Wendy tilhører Trylle, en stamme av troll. I motsetning til i eventyrene så ligner troll her veldig på mennesker bortsett fra at de ha ustyrlig hår, i noen tilfeller grønnlig hud og liker å gå barbeint. Også har de selvsagt magiske krefter. Wendy blir med Finn til det lille lukkede samfunnet Förening, der Trylle-trollene holder til. Der møter hun et samfunn som er styrt som et gammeldags monarki med klare klasseskiller. Hun møter også sin mor som viser seg å være dronningen av Trylle og Wendy er hennes arvtaker. Selv om Wendy ikke følte seg hjemme i menneskenes verden sliter hun også med å forstå og passe inne i trollenes samfunn som er veldig fjernt fra hva hun er vant til. Men hun har liten tid på seg til å sette seg inn i ting. Trylle er nemlig truet av Vitra, en annen trollstamme som vil gjøre hva som helst for å røve til seg Trylle og som også er spesielt interessert i Wendy.

Jeg skal ikke begi meg inn på mer handlingsreferat for da blir det bare spoilere. Det er litt vanskelig å anmelde tre bøker under ett, men kort sagt kan jeg si at disse bøkene er passe spennende og morsomme, men klarer ikke helt å bli noe mer enn helt grei underholdning. Jeg liker karakteren Wendy. Jeg synes at hun er troverdig og jeg liker at hun gjør en del uforutsette ting. Dette er bøkenes største styrke. Man tror på Wendy og blir engasjert i hvordan det skal gå med henne. Jeg liker også at Hocking gir oss opptil flere uventede vendinger i kjærlighetsdelen av plotet. Det viser at hun tør å gå sine egne veier og ikke bare ta den mest opplagte ruta.

Bøkenes svakheter er at en del av karakterene og konfliktene blir litt for karikerte. (De onde er så innmari onde). I tillegg synes jeg at forfatteren rydder litt for godt opp på slutten. Det skal liksom være happy ending for alle penga, alle skal ende opp med noen. Når hun i tillegg i den nye trykte utgaven har lagt til en «Et år senere»-del, slik at vi virkelig ikke skal være i noen tvil om hvordan det gikk, så det blir det litt vel sukkersøtt for meg.

Forfatteren Amanda Hocking ble en sensasjon da hun publiserte bøkene sine selv på nettet etter å ha blitt refusert. E-bøkene hennes solgte i bøtter og spann, og til slutt ble hun plukket opp av et tradisjonelt forlag. Trylle-bøkene ble trukket tilbake fra nettet, redigert og gitt ut på nytt i trykt format og gitt ut fortløpende nå i 2012. Det er disse utgavene jeg har lest. Alt i alt må jeg si at jeg likte dem og at når «Wake», den første boka i den nye serien hennes, kommer ut i august så kommer jeg til å kjøpe den.


2 responses to “Fortryllende troll

  • Isabella

    Flott anmeldelse:) Har første boken i hylla og gleder meg å lese den:) Den har jo fått til vekslende tilbakemeldinger, så jeg er spent å se om den faller i smak:) Ønsker deg en flott helg og en flott ny lesemåned:)

  • Rullerusk

    Hei! Hyggelig at du likte anmeldelsen min. :) Disse bøkene har fått ganske varierende kritikker ja. Det forstår jeg godt, for som jeg er inne på så har disse bøkene absolutt sine svakheter, men likevel synes jeg at de er såpass spennende og sjarmerende at de er verdt å lese. Jeg tror også at mange av feilene og uklarhetene som skjemmet e-bøkene og førte til dårlige kritikker, er blitt ryddet opp i nå som et forlag har vært inne i redigeringsprosessen av nyutgivelsene. God lesning og god helg til deg og! :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: