Trøste og bære

For en stund siden så jeg en VG-reklame der et par foreldre forgjeves prøver å knyte på seg et bæresjal til å frakte sin lille baby rundt i. Det hele virker ganske håpløst og komisk. Men jeg har oppdaget at i det virkelige liv er bæretøy en fantastisk ting.

På tirsdag tok mannen og jeg med vår lille håpefulle til butikken Bæreglede i Wessels gate. Den blir drevet at noen idealistiske bæreentusiaster. Der fikk vi demonstrert ulike alternativer som mei-tai, bæresjal og ringslynge. Vi valgte å gå for det som virket som den med laveste terskel for bæreamatører, nemlig en ringslynge. Man må ikke ha hakkespettmerke i knuter for å få den til. Man trer det lange sjalet gjennom to metallringer som sitter i den ene enden, legger slyngen som blir dannet over den ene skulderen, putter babyen oppi og strammer til.

Denne innretningen har vist seg å være vanvittig praktisk. I det siste har vesla nemlig begynt å være mer våken på dagtid. Det er jo hyggelig, men samtidig byr det på utfordringer da hun helst vil bli holdt eller båret den tida hun er våken. Hvis vi prøver å legge henne ned blir det fort protester. Da er en ringslynge en genial ting å ha. Da kan man nemlig enkelt spenne babyen fast på magen eller hofta og dermed ha hendene fri til å spise, rydde, lese avisa eller hva annet man skulle ha behov for å gjøre.

En ringslynge kommer også godt med hvis man skal ha med en nyfødt på kafé. Mange steder er det ikke plass til å ta med vogna inn i lokale og dermed må du sitte og balansere en særdeles ustødig bavby på fanget. Ikke så lett å få slappet av med en kaffe og bolle da. Men med babyen trygt spent fast på venstre hofte kan man lett drikke kaffe og spise bolle med høyre hånd.

Jeg er altså blitt frelst på bæretøy. Etterhvert kommer vi nok til å gå til innkjøp av flere typer ettersom ringslynge ikke egner seg like godt når man skal gå lengre turer. Jeg er veldig glad i barnevognen vi har, men å kunne bære babyen på kroppen har definitivt sine fordeler, uansett hva VGs reklamefolk skulle mene.


8 responses to “Trøste og bære

 • Maren

  Jeg er så enig i at bæreseler er fantastisk! Og det er så uvurdelig koselig å gå med en sånn liten kropp tett inntil – det er jo der de hører hjemme, synes jeg. Vi har prøvd meitai og Manduca og begge er gode å bære. Meitaien er aller mest komfortabel mens Manducaen er lettere å ta av og på, bedre for en nyfødt kropp og den har en liten «sovehette» til hodet. Nå er lillegutt 11 måneder og er fortsatt veldig nærhetssjuk i blandt. Da får den nå ganske tunge og veldig aktive kroppen sitte fast i mamma og er (overraskende nok) veldig fornøyd med å være spent fast der.

 • Rullerusk

  Helt enig i at det kjennes fint og riktig ut å bære på den lille. Tok en titt på manduca nå, den ser veldig kjekk ut. Har inntrykk av at de fleste som bruker mei-tai er veldig fornøyd, selv om jeg i første omgang nå ble litt skremt av mye seler som skulle knyttes hit og dit. Men når man først har lært det er det sikkert lett. Tenker vi kommer til å gå til anskaffelse av noe slikt nærmere våren.

 • Tone Ryg

  Vi har brukt mei-tai med sjalstropper, og det er fantastisk! Krever litt stramming og øving (2-3 ganger kanskje), men så er det veldig behagelig, særlig fordi det gir så god avlastning på skuldre og rygg. Etterhvert som småtten blir tyngre blir det viktigere og viktigere.

 • Martha Joy

  Ikke så ofte jeg kommenterer her, men nå må jeg avlurke litt igjen :) Så glad på dine vegne at du har oppdaget bæretøy! Har stort sett bare positive ting å si om det. Vi har brukt ringslynge, vevd sjal og meitai, med og uten sjalstropper. Jeg liker best sistnevnte, det er mest behagelig, men de er ikke så dumme de som er ordentlig polstret heller. Sjal er veldig fleksibelt og superstødig etterhvert som barnet blir større og tyngre og helst må sitte på ryggen. Bar datteren min siste gang i sommer, da var hun var 4 år og 3 måneder, og det var tungt, men gikk fint. Nå er det mest høyden hennes som gjør at det er litt slitsomt, vekten er egentlig ikke så ille (ca. 17 kg). Men det er ikke noe greit at beina dingler ned rundt lårene mine ;) Har du sjekket ut bruktmarkedet? Av og til finner man gull på finn.no, og i tillegg har tettinntil.no en kjøp og salg seksjon, men der må man jo registrere seg for å få tilgang.

  PS: Gratulerer med datteren!

 • Rullerusk

  Hei Tone og Martha Joy! Takk for tips og innspill! Jeg har lest litt på tettinntil.no og virker som det er mye bra å lære der. Å se etter brukt bæretøy sikkert lurt. Det meste er jo sydd for å vare og nytt kan være ganske dyrt.

 • villkatta

  Eg er utruleg glad i å bære. Særs fordi eg har ein hyperaktiv hund som eg treng begge hender til for å halde kontroll på til tider. Det var eigentleg difor eg kjøpte meg maitai og sele, men eg oppdaga kjapt det var mykje anna positivt med det.

  Dessuten trur eg det er bra for babyene å vere så nære oss og ha så tett kontakt som dei får når dei vert bært, framfor å liggje i vogna heile tida. Ikkje misforstå, vogna er god den, men det er så kjekt å få den gode nærkontakten som eg får medan eg bærer.

 • villkatta

  P.S: Eg bruker Ergobaby bæresele. Det som er så fint med den er at den kan nyttast både på magen, hofta og seinere (ca 6. mnd.) på ryggen. Den er utforma av fysioterapaut slik at den ikkje slit korkje på oss eller på babyen. Det går an å kjøpe regntrekk og fleecetrekk til å ha over, slik at den vetle korkje vert våt eller kald når vêret er dårleg.

  Når det er sagt, trur eg at dei fleste, nye selene har desse fordelene, Manduca blant anna. Har hørt mykje bra om den and mange av dei andre nye bæreselene på markedet. Det som er kjekt med desse type selene, er at dei veks med babyen, lett å ta på og dei slit ikkje på rygg/skulder. For nyfødd må ein kjøpe ekstra innlegg.

 • Rullerusk

  Ja, det er fint med nærheten bæring gir. Det kjennes veldig riktig ut. Og vesla er veldig glad i det. Kan liksom ikke få nok nærkontakt. :)
  Og takk for tips og erfaringer om bæretøy, jeg lærer stadig mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: