Julekalender: Luke 12

Tolvte debutant ut er Johan Mjønes og romanen Terminalhastighet. Mjønes bor i Oslo og har master i allmenn litteraturvitenskap. Han har gått på Aschehougs forfatterskole og er nå lærer på skolen.

Forlagets omtale av boka:

«På en sofa, i en leilighet i Oslo, ligger en mann og ser at filmen Cinema Paradiso er i ferd med å begynne. På toppen av Empire State Building står en mann, usikker på om han har funnet noe eller mistet noe. På Orkanger jages en liten gutt opp en bakke, forfulgt av ei gaupe. Og dette skjer samtidig. Med samme person.

Og mens Cinema Paradiso spiller i bakgrunnen, begynner mannen på sofaen å gråte. Gråte over kjærligheten han aldri kan oppleve. For i motsetning til filmens hovedperson, kan han ikke elske. Det ser han så altfor tydelig med Cinema Paradiso som kontrast til livet på en sofa i Oslo. Livet etter at en kvinne har gått derfra for siste gang. Og sånn begynner en serie hendelser som leder fram mot det uunngåelige.

Johan Mjønes’ debutroman handler roman om øyeblikkene hvor alt kan snu, de små tingene, hendelsene som tilfeldigheter blåser opp eller punkterer. En roman, for eksempel om hvor farlig det kan være å se en film som Cinema Paradiso, om situasjonen er feil.»

Et utdrag fra starten av boka:

Han har blod på hendene.

Rødt. Glinsende.

Grove flenge i begge håndflatene. Dype kutt. Rifter etter møter med piggtråd og netting. han løfter hendene foran ansiktet. Knytter nevene. Ser hvordan blodet drypper i tunge, seige dråper ned på betongen og asfaltpappen under seg, ser hvordan skjorta er revet opp over ermet og blotter underarmene, også de fulle av rifter, ferske sår hvor blodet piplet fram i en rolig strøm. Rødt, mot hvitt.

Han kjenner ingen smerte i sårene, bare en behagelig varme. Hjertet slår ikke lenger, ikke som før, med sin vanlige rytme, det har roet seg ned til langt under hvilepuls. Han forsøker å telle slagene i den varme pulsen han føler i hendene, ytterst i fingertuppene, men tall er uvesentlig, antall slag er underordnet det faktum at hjerter er rolig, at stresset og hamringen i hodet er borte, at prikkingen, under huden, er borte, at uroa, er borte.

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: