Tegneserietorsdag presenterer: Scott Pilgrim

scott-pilgrim-vol-01Scott Pilgrim av Bryan Lee O’Malley er etterhvert blitt kjent som en av de ultimate indie-tegneseriene. Den har alle de nødvendige ingrediensene for å være det; målløse twentysomethings, intriger og drama, opptil flere alternative garasjeband, opptil flere homofile, en jente som jobber på kaffebar, og selvsagt et helt drøss med mer eller mindre obskure populærkulturelle referanser. Navnet Scott Pilgrim er fx i følge wikipedia tatt fra en låt av 90-tallsbandet Plumtree.

Scott Pilgrim er 23 år, bor i Toronto, spiller i bandet «Sex Bob – omb», er arbeidsledig og deler dermed leilighet (og seng) med sin homofile venn Wallace. I det historien starter har han akkurat begynt å date 17 år gamle Knives Chau, elev ved den lokale katolske high schoolen.

Så treffer han drømmejenta, bokstavelig talt. Ramona jobber som bud og bruker såkalte «subspace highways» til å reise raskt fra sted til sted. Ofte tar hun en snarvei som går gjennom drømmene til Scott. Scott faller for den vakre og mystiske drømmejenta. Så klarer han å finne henne i real life og overbevise henne om å date ham. Bare synd at han har glemt (dvs ikke turt) å slå opp med Knives. Oh the drama.

Ramona er ganske stille om fortiden sin. Vi vet bare at hun er fra New York og nettopp har flyttet til Toronto. Så viser det seg at det er en pris å betale for å være sammen med Ramona. Scott må bekjempe alle hennes syv onde ekskjærester. I tillegg er det alt mulig annet å bekymre seg over. Som å finne en jobb, spille inn album med bandet, stadig vennedrama og  Scotts egen onde ekskjæreste.

Scott Pilgrim er bygd opp som et spill. Hvert album er et nytt nivå som ender med at han etter å ha overkommet andre vanskeligeheter må slåss mot «bossen», den onde eksen. I tillegg er mye av handlingslogikken og andre detaljer (som å opplyse om karakterene sine levels) hentet fra dataspillverdenen. Hittil har det kommet fem bøker om Scott. Det sjette volumet skal være det siste, der Scott møter den største og skumleste av de onde eksene; Gideon.

Scott Pilgrim er ordentlig morsom. Særlig for de som tar alle spill-referansene. Det skjønte jeg da kjæresten min (som sjeldent ler høyt av ting han synes er morsomt) lo så han holdt på å falle ut av senga. Og det av ting som hadde gått meg hus forbi. Men uansett om man har spilt mye tv-spill eller ikke, så er Scott Pilgrim utrolig festlig lesning.  Nok av artige referanser for oss tegnserienerder for eksempel. Jeg venter i stor spenning på volum 6 med The Finale Battle.

En filmatisering av Scott Pilgrim på vei. Michael Cera (han fra Juno og Superbad) skal ha hovedrollen. Filmen skal etter planen ha premiere i 2010.

Her er vidoen med låta som inspirerte O’Malley til å lage tegneserien.


2 responses to “Tegneserietorsdag presenterer: Scott Pilgrim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: