Jeg tenker stadig at jeg skriver for lite om tegneserier. Og i følge pollen jeg lagde er det flere andre som mener der samme. Derfor har jeg nå tenkt til å ha en ukentlig spalte. Hver torsdag framover vil det være en omtale av en tegneserie å finne her på bloggen. Nye, gamle, klassikere og mer obskure saker.
Før helga tok jeg turen til Outland for å kjøpe det nye nummeret av Fables, og jammen ventet ikke en annen gledelig overraskelse på nyheter-hylla; et nytt nummer av Wet Moon, det femte i rekken.
Den lille byen Wet Moon skiller seg antakelig ut fra andre småbyer i det sørlige USA. Andelen av befolkningen som har sorte klær, piercinger, tatoveringer, deformerte kropper, kunstneriske anlegg og bifile tendenser er uvanlig høyt. Men slik er det i Ross Campbells gotiske tegneserieunivers, hvor man kan boltre seg i mystikk, absurditet og drama.
Blant disse gotiske beboerne av Wet Moon er Cleo og vennene hennes. Historien starter i det Cleo skal begynne på det lokale colleget i hjembyen og flytter inn i en av studentboligene på campuset. Hun deler kjøkken og stue med den blaserte Nathalie og litt underlige Malady. Cleo får vite at jenta hun erstatter har forsvunnet på mystisk vis. Men hun har andre ting å bekymre seg for. Cleos høye og mørke ekskjæreste dukker stadig opp så hun må flykte vekk. I tillegg er det utvikling til drama i vennegjengen, og så møter Cleo en nye jente som får henne til å stille spørsmålstegn ved sin egen hittil heteroseksuelle identitet.
Wet Moon får etterhvert et ganske omfattende persongalleri som alle vikler seg inn i utfordringene knyttet til vennskap, kjærlighet, sjalusi og bitre oppgjør i soft ball.
Etterhvert som handlingen skrider fram gjennom de nå fem albumene har både tegnestilen og handlingen endret karakter. Begger deler starter ut ganske realistisk, for å så bevege seg i nye retninger. Tegnestilen endrer seg til å bli mer manga-aktig og stilisert. I begynnelsen var jeg ikke så begeistret for dette, men nå har jeg gått over til å synes det er litt spennende å se tegningene endre seg fra album til album.
Handlingen går stadig mer i retning av det fantastiske med hint av film noir. Plutselig har vi både en slags superhelt som dukker opp og beskytter jenter som blir overfalt på natta og en mulig voldelig psykopat. Jeg synes det er gøy at Campbell forsøker å utvikle serien og gjøre den til noe mer enn bare ungdomsdrama, selv om han definitivt har beholdt de elementene og.
Serieskaper Ross Campbell har fått mye ros for å tegne jenter som ikke er stereotypisk pene. I Wet Moon kommer karakterene i alle størrelser, og det vises at jenter som ikke er høye og supertynne også kan være vakre. Campbell skal også ha kudos for å tegne mennesker som ser ulike og unike ut, i stedenfor å bare endre på hårfrisyre (merker at dette har blitt en kjepphest for meg).
Selv hyller jeg Wet Moon, eller kanskje først og fremst tegnekunsten til Ross Campbell, ved å ha et bilde av Cleo som bannerbilde her på bloggen.
Wet Moon er full av gotisk sjarm og med passelige mengder romantikk, drama&intriger, samt en god dose mystikk og grøss. Og alt nydelig illustrert. For meg er i alle fall dette en uimotståelig kombinasjon. Wet Moon; et sted vel verdt å besøke. Husk å pakke med naglebelte, rosa hårfarge og et Cannibal Corpse-album.
27. august 2009 at 10:18 am
Awwwwh… Jeg må slutte å lese bloggen din nå! For lommeboka sier NEI til tegneserier (jeg har en ond lommebok, på tide å se etter en ny kanskje…) og du skriver om så mye jeg vil haaaaaaa *muff* Ligger tre Fables på etterskudd og :,(
27. august 2009 at 10:58 am
Du må helt klart få deg ny lommebok, det virker som om det er noe alvorlig galt med den du har nå.
Skjønt kanskje Serieteket på Grünerløkka kan hjelpe deg i mellomtiden?
27. august 2009 at 11:01 am
Serieteket er en livredder :)
28. august 2009 at 11:28 am
Jeg har nylig oppdaget Wet Moon selv faktisk! Ble glad når jeg så Sonitus på twitter anbefalte en blogg om nettopp dette, og er ikke skuffa. Syns omtalen din er veldig god, og treffende. Jeg er også storfornøyd med både historie og den verdenen som er skapt – og at det er så store forskjeller på menneskene han lager, det er fabelaktig.
Jeg er dog litt uenig i dette med å like mangaheten… ikke det at jeg har noe i mot manga, har mange favoritter innen den sjangeren, men de digre øya til Cleo plager vettet av meg! De er seriøst irriterende, syns jeg. Men nå har jeg bare lest tre album foreløpig, så kanskje jeg liker det bedre når jeg leser de to andre også.
Men uansett en veldig god blogg, alt i alt, om en fin tegneserie! :)
28. august 2009 at 12:00 pm
Hei eekageek. Takk for ros av omtalen min, og så bra at du også digger Wet Moon!
Jeg reagerte forresten akkurat som deg da jeg leste det tredje albumet. Jeg hatet de freaky store øynene til Cleo, og skjønte ikke hvorfor Ross ville endre på den tegnestilen som jeg syntes var perfekt. Når jeg er mer positiv i det jeg skrev her, så er det både fordi jeg nok har vendt meg litt til den nye stilen, samt at Ross har gjort slik at alle karakterene ser litt mer mangaete ut, slik at uttrykket hans er «renere». Det jeg særlig reagerte negativt på i bok tre er jo at Cleo får mangaøyne, mens de andre fortsatte å ha normale øyne, og det så jo helt fjernt ut. Nå i bok 5 var jeg veldig fornøyd med kunsten, håper du også blir mer fornøyd når du har lest den. :)
28. august 2009 at 10:19 pm
Yey for tegneserier, mer av det:)
Men dette er farlig, farlig, for økonomien…
11. september 2009 at 6:52 pm
[…] september 11, 2009 av Rullerusk For to uker siden anbefalte jeg Wet Moon, skrevet og tegnet av Ross Campbell. Omtrent på samme tid som han startet opp Wet Moon illustrerte […]
22. oktober 2009 at 7:34 pm
[…] med meg et nytt verk fra Ross Campells hånd. Campbell er mannen bak den høyt elskede Wet Moon, som jeg har anbefalt tidligere. Denne enkelthistorien heter Water Baby, og i kjent stil inneholder den tøffe og hardtslående […]