Luftige surrealismer

Når en tegneserie anbefales av Neil Gaiman og omtales som inspirert av Salman Rushdie og Thomas Pynchon blir jeg nysgjerrig. Air handler om Blythe, en ung kvinne med høydeskrekk som jobber som flyvertinne. En dag hun er på jobb møter hun representanter for Etesian Front, som hevder at de er en anti-terrorgruppe. Det viser seg at EF har tenkt til å kapre et fly for å bruke det i kampen mot terrorister. Og det er bare starten på det merkelige. Blythe treffer en ung mann kalt Zayn som har uklar nasjonalitetet og tilhørighet, men som hjelper henne mot EF. Så må hun hjelpe ham med  flykte fra Narimar, et land som ikke lenger ekstisterer. Videre følger bevegelse mellom dimensjoner, kamp om revolusjonerende azteker-teknologi og en slange med vinger.

Noen anmeldere synes at plotet i Air er for rotete og usannsynlig, så om man liker dette kommer nok ganske an på om man har sansen for det surrealistiske og finner seg i å lese en stund før man får forklaringer og ser sammenhenger.

Manus er skrevet av G. Willow Wilson. Hun er 26 år gammel og en fersking i tegneseriefaget. Før Air har hun skrevet manus til blant annet Cairo og Vixen, også utgitt på Vertigo. Wilson er amerikansk, men har konvertert til islam og bodd i Kairo, noe som vises i de mange eksotiske innslagene i det hun skriver. Air viser at vi er ved starten av en karriere som kan vise seg å være svært interessant å følge med på.

M.K. Perker står for tegningene i Air. Jeg er ikke helt glad i stilen hans uten at jeg kan si nøyaktig hvorfor, jeg tror det har noe med skyggeleggingen å gjøre, men jeg vente meg til den etterhvert som jeg leste. Kvaliteten på tegnerne som jobber for Vertigo har alltid vært svært varierende og Perker er lang i fra den verste.

Air er noe av det friskeste som har kommet ut på Vertigo på en stund. Den er fantasifull, spennende og morsom. Det er bare å glede seg til album nr 2.

air-tpb-better-copy

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: