Vampyrfjortis

Kanskje kan vampyrer inspirere til evig ungdom på andre måter enn ved å bite deg. Jeg føler ihvertfall at jeg rir på en bølge av tenåringsaktig entusiasme etter den siste tidens strøm av popkulturelle vampyrinnflytelser.

Min entusiasme for disse bleke sexy typene startet med Buffy the vampire slayer. Etter at det å se Buffy-dvd’ene mine om og om igjen begynte å bli gammelt dukket det opp noe nytt. I høst kom True Blood, Alan Balls nye HBO-serie om den vakre blonde telepaten Sookie Stackhouse som blir dratt inn i mørke mysterier når hun treffer vampyren Bill. Jeg ble aldri helt revet med av serien, men den fascinerte meg såpass at jeg bestemte meg for å utforske bøkene som serien er inspirert av.

I motsetning til tvserien tok Sookie Stackhouse-bøkene meg med storm. Noe ved dem klarte å rive vekk all min omhyggelig oppsamlede kresne skeptisisme og brakte meg tilbake til ungdomsskoletida da jeg kastet meg ivrig over den ene fantasyboka etter den andre. Sookie Stackhouse-bøkene er fulle av sexy mysterier som involverer både vampyrer, varulver og feer, og de er veldig vanskelige å legge fra seg. Selvsagt er språket langt fra Shakespeare og klisjeene dukker opp både her og der, men plotene er både spennende og overraskende og karakterene interessante og sjarmerende. Jeg har begynt å ta bussen til jobb igjen, slik at jeg kan lese på veien. Jeg leser mens jeg spiser, mens jeg egentlig burde sove og jeg smugleser på jobben.

Dette er ikke stor litteratur, men det er veldig stor moro.

deaduntildark

Disse litterære utskeielsene var vel det som inspirerte meg til å gå på kino nå i helga og se vampyrfjortisfilmen Twilight. Det var en positiv, men delt opplevelse. En del av meg lo mye av de intense nærbildene av vampyrhunken Edward og den vakre Bellas bevrende lepper, samtidig som den koste seg med flotte landskapscener og en del kul action. Men hele tiden med sunn voksenironisk distanse.

Den andre delen av meg ble revet med av kjærlighetsdramaet og intensiteten. Etterpå var det er nesten så jeg skulle ønske jeg var 15 igjen så jeg kunne ungpikesverme for Edward på samme måte som jeg var forelsket i Leonardo DiCaprio etter å ha sett Romeo + Juliet. Jeg gikk hjem og lastet øyeblikkelig ned sounstracket som jeg satt og lyttet til med et drømmende nostalgisk blikk.

twilight_movie_image_group_shot

Jeg har to-tre bøker igjen av Sookie Stackhouse-serien. Deretter må jeg finne andre kilder å slukke min tørst etter overnaturlig drama og action. Kanskje blir det Twilight-bøkene? (eller kanskje ikke, ettersom alle anmeldelsene på Amazon sier de stinker). Beklager Seriøs Litteratur, men du må bare vente til jeg har blitt voksen igjen.


9 responses to “Vampyrfjortis

 • Lothiane

  Åh herlig! Jeg har akkurat blitt revet med selv, ettersom det først er nå jeg ser Buffy. På biblioteket har jeg reservert de to første Twilight-bøkene, men kanskje jeg skal spørre etter Sookie Stackhouse også! :D

  Jeg tror det har skjedd noe med meg, jeg går visst bakover og begynner å bli ungdom igjen. Det er jo kjekt i en alder av snart 38.

 • Fred

  Nå har jeg ikke lest twilight-bøkene selv, men hun som pleide å være ansvarlig for ungdomsbøker hos meg sier de er velskrevet.
  Og det er altså helt EKSTREMT hvor populære de er. Da den tredje boken kom ut på engelsk i sommer var den noen dager forsinket fra det engelske forlaget, og fytterakkern for et desperat baluba det ble. Det var nesten som Harry Potter, og altså helt uten den hysteritilretteleggingen/hypen vi og annen bissniss lager i forkant av HPutgivelser.
  I tillegg er det alle slags tenåringsjenter som kjøper dem, fra perleøredobbbertene som ellers bare leser gossip girl (uten at jeg her rakker ned på gossip girl altså) til de nørdete til de ønskeintellektuelle til de små gotherne og emoene.
  Konklusjon: om du er ute etter noe som ikke nødvendigvis skiller seg så mye fra tegneserier (nå tenker jeg på det fortellertekniske og litterære nivået), tror jeg twilight-serien og annet av Stephenie Meyer er verdt et forsøk.

 • Rullerusk

  Lothiane: ja, er det ikke kjekt at det aldri er for sent å være ungdommelig? (bare man ikke begynner å kle seg som en, særlig ettersom dagens ungdomsskoleelever jo ser helt duste ut).
  Anbefaler absolutt Sookie Stackhouse. I likhet med Buffy er hun en pen blondine som er minst like tøff i trynet som vampyrene hun henger med. Tror du kommer til å kose deg med dem.

  Fred: Ah, utrolig hyggelig å høre fra deg igjen! Og mange takk for innspill ang. Twilight. Hm, gøy med sånne ting som har så massiv og bred appell.

  Ja, det er akkurat noe tegneserieaktig underholdning jeg er ute etter. Sliter litt med å finne nye kule tegneserier å lese for tida, så det er nok forklaringen på hvorfor jeg har hivd meg på morsomme supernatural-bøker i stedet. Jeg har satt meg på venteliste på Twilight-bøkene på biblioteket og er nummer 53 (!) i køen. Men nå lurer jeg på om jeg skal stole på din kilde og dermed spandere de 60 kronene det koster å få amazon til å sende meg første bok i posten…

 • camilla

  tror jeg må sjekke ut Sookie Stackhouse bøkene. Har ikke sett True Blood. Er det verdt å sjekke ut serien da?

  Twilight for jeg se ann… kanskje… hehe

 • Rullerusk

  Når det gjelder Twilight kan jeg godt være forsøkskanin. Skal rapportere om hva jeg synes.

  Jeg ble ikke overbegeistret for True Blood, men likte den godt nok til at jeg kommer til å fortsette se når sesong 2 kommer senere i år. Folk har ganske delte meninger om den så du må nesten bare prøve å se et par episoder selv.
  Personlig synes jeg bøkene er mye kulere enn serien. men det er kanskje fordi bøkene bare er ment å være spennende og underholdende, mens i tvserien prøver Alan Ball å si mye mer om identitet, eksistensiell angst, undertrykt seksualitet, osv osv, uten at han kanskje lykkes helt.

 • camilla

  ok… gi meg tilbakemld. paa twilight :)

 • Khi

  Twilight-bøkene er faktisk helt okay de – mye bedre enn filmen :-)

  Og jeg er klart enig i at Sookie-bøkene er veldig, VELDIG mye bedre enn serien True Blood :->

 • Rullerusk

  Hei Khi. Nå har jeg akkurat lest ferdig første Twilight-boka og selv om jeg ikke er kjempeinmponert, så var den helt ok underholdning, særlig ettersom jeg har vært syk og helst ville ha noe lettlest og litt spennende. Boka er bedre enn filmen ja, selv om jeg syntes filmen definitivt hadde sine øyeblikk (baseball-scenen fx).

 • vaarloek

  åååh, akkurat det tenkte jeg også. den som kunne være fjorten og swoone over filmkjekkaser. eller tolv, jeg var vel strengt tatt tolv. og dødsforelska i Leo. but i blame titanic ;) så revolutionary road i helga og det var ganske stas, å se kate og leo igjen. men kjente meg ikke akkurat ti-elleve år yngre av den grunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: