Julekalender : Luke 3

Som bibliotekar klarer jeg ikke styre meg for å bedrive litt folkeopplysning, særlig da jeg i morges leste religionshistoriker Helene Næss’ utmerkede spalte «I god tro» i Klassekampen hvor hun gir et fint innblikk i adventstradisjonen. Så nå vil jeg gjerne fortelle litt om advent.

Ordet «advent» kommer som noen sikkert vet fra latin og betyr «ankomst», og henspiller på at Jesus skal komme. Det er usikkert når man begynte å markere advent. Den eldste nedtegnelsen hvor det snakkes om spesielle markeringer før jul stammer fra år 380. Den første sikre kilden angående advent er fra år 524, hvor det blir bestemt at første søndag i advent markerer starten på kirkeåret.

Adventkalenderen oppsto i Tyskland på begynnelsen av 1800-tallet. Noen familier ville tegne en krittstrek på døra for hver dag fram til jul. Andre ville ha 24 lys og tente ett nytt hver dag. Etterhvert ble det vanligere å henge opp bibelvers eller små tegninger med religiøse motiver for hver dag.

På Island hadde man en kalendertradisjon som starter på 1700-tallet. I 13 dager før og 13 dager etter jul dro i følge myten trollkvinnen Gryla rundt og ga gaver til de snille barna og spiste de som var slemme, som en litt mer brutal utgave av julenissen. Tidsrommet har nok en sammenheng med den gamle norrøne tradisjonen som sier at juletida starter 13. desember.

Noe av det jeg liker så godt med advent og jula er sammensuriumet av det kirkelige og det hedenske. Jula bærer i seg tradisjoner som er viktige holdepunkter for oss, men også  kontraster. Juletida innebærer både faste og fromhet, overflod og fråtsing, det gudommelige og det materielle. Midtvinter er brytningstid, en urolig tid, mørket slåss med lyset og nettopp derfor har det tradisjonelt vært knyttet mye overtro til denne perioden. Kanskje ikke rart at de kristne la feiringen av Jesu fødsel til jula, som er omgitt av mystikk og markerer at lyset kommer tilbake.

Hedensk eller ikke er et av julens viktige budskap vennskap og fred. Jeg tenkte John Lennon og Yoko Ono skulle få synge noen ord om det.

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: