Julekalender : Luke 2

Bak dagens luke skjuler det seg en advendtsbok.

Det er november. Vintermørket har senket seg over landet og advendt er rett rundt hjørnet. I Trondheims gater vandrer en ung mann og en ung kvinne rundt. De vet ikke om hverandre, men innen nyttår vil de være forelsket.

Dette er konseptet for Nattradioen av Kjetil Brottveit. Kari kommer fra Byåsen i Trondheim og jobber i nattradioen som sendes fra Tyholttårnet. Roar kommer fra Setesdalen og har akkurat droppet ut av hovedfag i litteraturvitenskap og har begynt i jobb som lærervikar. Etterhvert vil de møtes gjennom Karis stemme på nattradioen. Men før det går det ganske mange sider, hvor vi i annenhvert kapittel blir ordentlig kjent med disse to karakterene og ikke minst med Trondheim. Byen og dens landemerker preger boka, fra NRKs høysete på Tyholt til julemesse i Nidarosdomen og øl på den legendariske rockepuben 3B.

Omgivelsene og kulturelle pekere som uttrykk for identitet er viktig for både Kari og Roar. Her kastes det rundt referanser til litteratur og musikk, konflikten mellom høy- og lavkultur, bygd og by, det nye og tradisjonen. Dette fører ofte til humoristiske situasjoner, men Nattradioen er også finstemt, til tider ettertenksom, skrevet på et nærmest elegant nynorsk.

Dette er en bok preget av årstiden. Vi følger tida fra det Kari kaller «høghøst», gjennom advendt og fram til jul. Advent er ventetid. I Nattradioen venter man på jul og man venter på at noe skal skje i livet. Og vi lesere venter på at hovedpersonene skal møtes slik at vi kan få en lykkelig slutt.

Nattradioen gir mange øyeblikk med koslig vinter og adventsstemning. Hvis Kari skulle lest den hadde hun antakelig lagd en god kopp kaffe, satt på Joni Mitchell og krøllet seg sammen på sofaen med et mykt pledd rundt beina før hun åpnet boka.

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

2 responses to “Julekalender : Luke 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: