Girl power comixx

Det herjer en feministdebattfeber i bloggosfæren for tida. Jeg har ikke orket engasjere meg eller en gang giddet å lese noe særlig av innleggene. Jeg er så ufattelig møkkalei diskusjonen om hva en feminist er, hvem som egentlig er feminister blablabla. I stedenfor sånn kjedelig «er du gucci-feminist eller livmorfeminist»-prat vil jeg være mye mer konstruktiv og fortelle hvilke inspirerende tegneserier dere kan lese.

5 på topp girl power-tegneserier

Strangers in paradise

Dette er den store «jeg kan ikke tro at en mann har skrevet dette» sagaen om to vanlige/uvanlige kvinner (og noen menn). Francine og Katchoo er noenogtjue, bor sammen og har vært venninner siden high school. Når de møter kunststudenten David og skumle folk fra Katchoos fortid dukker opp begynner ekstraordinære ting å skje. Serien er for omfattende til å la seg oppsummere her, men kort sagt handler den om kjærlighet, både den vennskapelige og romantiske sorten. Det handler om kjærlighet som dukker opp der du minst ventet det og på måter og i skikkelser du overhodet ikke ventet deg. Og om hvordan det av og til er en lang reise fram til det stedet der man vil være sammen med den man vil være med.

Strangers in paradise er rett og slett fantastisk. Et must å lese for alle som er opptatt av meningen med livet, kjærlighet og tegneserier.

Vamps

5 kvinnelige biker-vampyrer som herjer seg gjennom statene på jakt etter hevn, sex og ferskt blod. Det er essensen av Vamps. Elaine Lee står bak denne lille perlen fra 90-tallet. I åpningen kjører de fem vampyrdamene en stake gjennom gjennom hjertet til mesteren sin. Dermed er de frie til å gjøre som de vil og ikke være mesterens lille harem. 5 harleyer senere er de ute på veien og søker etter det gode livet, og etter hevn. Gjengens leder, Howler, vil ha hevn på de som tok fra henne barnet hennes når hun levde. Samtidig er tvillingsøsteren hennes på sporet av gjengen sammen med en etterforsker som skal løse mysteriet angående alle de blodløsene likene som stadig dukker opp. Drama og voldsomheter følger.

Dette er en fortelling med blod, vold, sex, gambling, motorsykler, alkohol og ikke minst fem hotte damer som ikke eier skrupler. Meget oppbyggelig for moralen til oss lovende unge piker med andre ord.

Questionable Content

Min desiderte favorittwebcomic. Hovedpersonen er strengt tatt Marty, en forsiktig og usikker indierocktype, men resten av persongalleriet har også etterhvert sterke roller. Og dette persongalleriet består stort sett av tøffe og kule jenter som ikke er redd for å komme med skarpe replikker, tømme en whiskeyflaske eller diskutere biseksualiteteten sin.

Questionable Content har karakterer med skikkelig personlighet, er veldig morsom og har som et av sine hovedbudskap at man skal behandle damer med skikkelig respekt. Synes noen burde gi skaperen Jeph Jacques en feministpris eller noe (ok, det høres bare døvt ut, men kanskje spandere en øl på ham og skryte litt av tatoveringene hans da).

Wet Moon

Ross Campbells fabelaktige verk om en gjeng med gothchicks down in the dirty south. Hovedpersonen Cleo og vennene hennes bor i den lille byen Wet Moon hvor de har begynt på første året på college. Dette er en veldig søt og kul tegneserie om dannelsesreisen til noen kule, men forvirra jenter som har piercing, tatoveringer, gothmetal og unaturlige hårfarger i fokus. Skulle ønske denne hadde eksistert da jeg var 15.

Ekstra kudos til Ross for å tegne skikkelige pene jenter som er langt i fra radmagre.

Møkkajentene

Er det flere enn meg som savner Møkkajentene på nest siste side i Morgenbladet? Kebbelife kan finne seg en annen avis, jeg vil ha ny dose med Møkkajentene hver fredag! Jeg tror mitt første møte med Møkkajentene var albumet Varmere, kaldere, varmere, kaldere. Et anmeldereksemplar ankom redaksjonskontoret til Under Dusken (studentavisa i Trondheim, hvor jeg jobbet en gang i tiden). En av unggutta av typen «jeg elsker å snakke om hvor tøff jeg er som drikker whiskey mens jeg leser Bukowski og er jeg ikke kul som kan sitere Nietzsche» plukket det opp. Reaksjonen lot ikke vente på seg: «Hehe, øh. De snakker om mensen og sånt, hø. Ææsj..». Bedre kvalitetsstempel trenger du ikke.

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

4 responses to “Girl power comixx

 • Fnugg

  Takk for gode tips og et flott innlegg i feminismedebatten:) Har skummet gjennom mye av den her debatten og ble litt satt ut, er en stund siden jeg har vært borti slikt, gitt. Prøvde å skrive om det selv også(selv om jeg egentlig hadde andre ting jeg burde gjøre), men fikk ikke sortert tankene. Jeg vil faktisk gå så langt som til å hevde at feminismedebatten har vært en utløsende faktor for at jeg har fått influensa, noe som egentlig er ganske bra, for da kan jeg henge på nett og lese tegneserier dagen lang med god samvittighet.

 • rullerusk

  Hehe, slitsomme debatter kan ofte gå ut over helsa ja. Selv om jeg pleier å nøye meg med å bli litt kvalm, du drar den tydeligvis litt lenger. Mye av det jeg har lest i debatten hittil virker velment, det er bare at jeg har lest akkurat de samme argumentene ca 100 ganger før. At jeg velger å referere til tegneserier i stedenfor å skrive noe saklig er nok en tegn på min stadige glidning fra det politiske og over i det estetiske.

  Håper du finner fram til noe av det jeg har anbefalt her og at du får noen fine leseropplevelser. :)

 • stiftet

  Møkkajenterne är en intelligent och rolig serie teckningarna är otroligt fina, såg många orginalstrippar på Finsk-Norska föreningen för ett tag sedan, art real art!
  Strangers in P har jag provat läsa några gånger, det ligger ett stort antal nummer på Scous. Väldigt bra tecknat kanske för bra ibland! Strecken kan kännas en aning livlösa, dock måste jag säga att den otroligt röriga och neurotiska plotten förstör mycket av njutningen i läsandet,
  QC läser jag varje dag efter din rekommendation. Bra manus gillar den mycket men blir ibland lite less av alla koögda figurer som bara kan skiljas på frisyr och färg på t-skjorta.
  Roligt att du skriver om serier jag saknar verkligen någon att diskutera med ibland. Man liksom brinner inne med mycket av läsupplevelsen. :)

 • rullerusk

  Hei Stiftet.
  Jeg er alltid klar for å diskutere tegneserier :)

  Jeg brukte lang tid på å komme meg gjennom SiP. Jeg likte ikke gangsterdelen av plottet og syntes fortellingen ofte ble litt rotete, ikke alle albumene er like gode. Likvel var det noe med fortellingen og karakterene som gjorde at jeg stadig tenkte på den og kom tilbake til den. jeg syntes den ble jevnere og bedre et stykke ute i serien. Det hjalp også at jeg fikk lånt mange av albumene og kunne lese dem i rimelig kjapp rekkefølge, da ungikk jeg å falle ut selv om plottet noen ganger er litt komplisert, med tidshopp, alternative slutter og det hele. Jo nærmere jeg kom slutten jo bedre likte jeg den og da jeg lukket det siste albumet var jeg skikkelig lei meg for at det var over.
  SiP er vel langt fra fullkommen, men den er svært sjarmerende og er så tydelig et «labour of love». Skaperen Terry Moore har lagt sin sjel i denne serien og det synes. Jeg synes det er umulig å ikke bli glad i karakterene og bry seg om dem, selv om plottet av og til humper litt.
  Jeg liker tegningene i SiP godt, ikke helt enig med deg i at de kan være livløse. Men du liker kanskje en litt røffere strek?

  Ganske enig med deg angående tegningene i QC. Han kunne godt vært flinkere til å variere ansiktstrekk og lignende. Jeg synes dette er et gjennomgående problem hos veldig mange serietegnere. Særlig kvinner har ofte bare hårfarge som eneste forskjell. Nå skal det sies at en av de morsomme tingene med å ha lest QC fra starten er å se hvordan tegneferdighetene hans har utviklet seg enormt siden seriens begynnelse og er i stadig endring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: