Klipp og lim

I Japan har papirkunst en litt annen status enn hva den har i Norge. Her i landet bretter man spåer og klipper ut snøkrystaller, og dette slutter man gjerne med når man er ferdig med barneskolen. I Japan derimot er papirbretting og -kutting respektable voksenaktiviteter. Gjennom bloggen Tokyomango snublet jeg her om dagen over kunstneren Kako Ueda, og uten å ha stor kjennskap til område tenker jeg at dette er papirkunst tatt til et nytt nivå.

Kako Ueda har jobbet med både tegning, maling, fotografi og bretting av papir. De siste årene har han hovedsaklig jobbet med papirkutting. Uedas metode er inspirert av teknikken for å lage stenstiler som brukes til å trykke stoffmønstere til kimonoer. Kunsten hans gir utrykk for hans interesse for det organiske og det biologiske, insekter, planter, mennesker, i tillegg til hvordan naturen lar seg påvirke av kulturen.

Flere av Uedas verker ser ved første øyekast ut som de er tegninger, med sine mange detaljer og fine linjer. Det var først da jeg så et nærbilde av en detalj at jeg så at dette var papir hengt opp på en vegg. Jeg liker kjempegodt hvordan papiret gir motivet en tekstur og følelse av noe levende. Jeg forventer å se at edderkoppene fortsetter å spinne videre på sitt fantastisk vakre arbeid og fange inn insektene som nærmer seg.

Eros and Thanatos:

En detalj fra Eros and Thanatos

Dette arbeidet heter Gaze og er svart papir med vannfarger

En detalj fra verket Totem:

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

8 responses to “Klipp og lim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: