Når vi hører om Sverige nå om dagen dreier det seg som regel om landslagets sjanser i EM. Når jeg skrur på tv’en ser jeg reklame for Oddsen med riktig trevliga svensker som spør meg om hva jeg tror Sveriges resultat vil bli. En ting er i hvertfall sikkert; den svenske regjeringen bør få rødt kort!
I dag skal de svenske folkevalgte stemme over ny lov om offentlig overvåkning i Sverige. Hvis loven blir vedtatt vil all kommunikasjon som krysser Sveriges grenser bli avlyttet av den militære etterretningstjenesten Försvarets Radioanstalt (FRA). Dette ville gjelde telefon, sms, e-post, samt alle bevegelser på internett ut og inn av Sverige. På Sigruns blogg finner du en velskrevet post om denne loven. Jeg vil også komme med noen av hovedargumentene mot loven her.
Som en følge av denne loven vil myndighetne sitte på ufattelige mengder informasjon og mye av det vil være av svært privat og sensitiv karakter. Gang på gang har offentlige institusjoner vist at de ikke har gode nok rutiner for datasikkerhet ved at følsomme opplysninger blir lekket ut på nettet, som fx personnummere og legejournaler på avveie. Jeg tviler sterkt på at FRA vil kunne holde holde all denne informasjonen unna uvedkommende.
Denne loven vil påvirke alle de som forsker på temaer som terrorisme og ekstremisme. Deres korrespondanse vil uunngåelig inneholde mange av nøkkelordene som vil fange FRA’s oppmerksomhet. På denne måten kan alle de som jobber innen disse forskningsfeltene risikere å bli mistenkeliggjort og forfulgt. Et eksempel på dette så vi nylig i England der en student risikerer å bli deportert fordi han lastet ned Al-Qaidas håndbok fra nettet.
Mitt tredje argument er rett og slett at loven er krenkende ovenfor individet og retten til privatliv. Er virkelig total informasjonsovervåkning en pris vi er villige til å betale for en illusjon av sikkerhet? Skal alle mistenkeliggjøres og gjøres til potensielle terrorister i den såkalte kampen mot terror?
Det har vært sjokkerende stille om denne loven i norsk offentlighet. Klassekampen og en rekke blogger er de eneste stedene jeg har sett noe særlig om dette ihvertfall. De store norske avisene er tydeligvis altfor opptatt av å skrive om stabburet til Åslaug Haga til å kunne ta opp en av de viktigste sakene som komme til å dukke opp i Skandinavia i år.
I dag kan en ufattelig omfattende overvåkningslov bli vedtatt i et naboland som vi ofte samarbeider og sammenligner oss med. Er det bare jeg som blir fylt av kald angst ved den tanken?
Det er kameraer gjemt i skyene / Mikrofoner på hvert fjell / Gutta på labben jobber overtid / Hver eneste kveld / Og jeg har ingen problemer / Jeg sier alt går greit / Det er best å være streit
-Raga Rockers: Best å være Streit
18. juni 2008 at 6:20 pm
Dette får jeg kald angst av også. Ekstra guffent er det jo at det er den militære, og ikke den sivile etterretningen som får tilgang på all denne informasjonen. Det ser ut til å skremme merkelig få mennesker at militæret mer og mer blir en stat i staten.
Enkelte synes jo til og med dette er en bra ting. Amerikaneren Robert Kaplan, som har skrevet bøker om Imperiets fotsoldater, mener (i hvertfall ifølge anmeldelsen i sist Morgenblad) at styrkene bør være mer uavhengige i forhold til politisk valgte myndigheter. Selv fra en neocon som ham er det sjokkerende.
Selv om jeg har brukt mange år på å prøve å ikke bruke ordet «fascisme» hver gang sånne utspill kommer fra høyresida, så ligger det på spissen av tunga mi og lurer nå…
19. juni 2008 at 10:57 am
Militære som er uavhengige av det politiske styret ja. Er det ikke sånn de fleste borgerkriger oppstår? Når militære finner ut at de vil noe helt annet enn de folkevalgte?
Nå er altså loven blitt vedtatt. Som du sier skal man være forsiktig med fascisme-stempeltet, men når man ser hvordan denne loven er blitt til kan man nærmest se demokratiet blekne. Myndighetene har gjort mest mulig for å holde saksgangen unna offentligheten slik at det var først for svært kort tid siden at folk vite høre hva som var i gjøre og kunne begynne å mobilisere i mot den. Og da var det selvsagt for sent. Mange av de som skulle stemme var egentlig i mot, men ble lagt et enormt press på fra partiledelsen for at de skulle stemme ja. Det er rett og slett helt for jævlig. jeg har ikke noe bedre uttrykk. Trist nå.
24. juni 2008 at 12:06 am
før jeg fikke lest ferdig her, tenkte jeg at det må være så mange kommentarer at det ikke er noe vits for meg og legge igjen noe. det skremmer meg. men først av allt, utrolig bra skrevet. jeg sier meg fullstendig enig. jeg er like uenig regelen.
er ikke så politisk av meg, og ikke så ordrik. men det skal jaggu ikke mye til og for skjønne at dette er for jævlig!