Clits in Action!!!

Inspirert av Virrvarrs Hyllest til Hedwig fikk jeg lyst til skrive om en inspirerende queer/girlpower-film jeg så for noen måneder siden. Itty Bitty Titty Commitee gikk sin seiersgang på filmfestivaler i fjor, blant annet ble den vist på Skeiv film-festivalen her i Oslo. Jeg rakk ikke å se den der, men fikk lastet den ned, desverre i temmelig dårlig kvalitet. Rykter sier at den skal slippes på dvd nærmere sommeren.

Itty Bitty Titty Committe handler om Anna som jobber i resepsjonen til en plastisk kirurg og er deppa fordi kjæresten har gjort det slutt. Anna er en streit og forsiktig jente uten noe særlig politisk engasjement. Det nærmeste hun har kommet opprør er å stå fram som lesbisk for familien. En dag Anna skal gå fra jobben oppdager hun en jente som holder på å tagge ned bygningen med slagord mot plastisk kirurgi. Ved å lure Anna til å bli tatt bilde av mens hun holder en sprayboks hindrer vandalen Anna i gå til politiet. Hun introduserer seg så som Sadie og oppfordrer Anna til å bli en aktivist selv.

Sadie introduserer Anna for det feministiske kunst-kollektivet hun er en del av; Clits in Action. De er radikale feminister, de fleste lesbiske eller transeksuelle. De utrrykker sitt budskap med forskjellige typer prosjekter i det offentlige rom. Noen vil kalle det vandalisme, de kaller det politisk kunst. Anna blir fascinert og begynner å engasjere seg i gruppa. I begynnelsen er det åpenbart at det er Sadies oppmerskomhet mer enn idealisme som driver henne, men etterhvert blir Anna oppriktig engasjert i arbeidet. Hun begynner å tagge ned doen på jobb med budskap om at firmaene som produserer tamponger bruker et stoff i dem som skal få deg til å blø mer og hun prøver å overtale kvinner som kommer til klinikken til å droppe planene om å forstørre puppene sine.

Sadie viser interesse for Anna, men klarer ikke bryte ut av det langvarige forholdet til den eldre old school-feministen Courtney. Etter at Anna og Sadier har hatt sex under en liten roadtrip tror Anna at de er et par. Da Sadie fortsatt ikke forlater Courtney kaster Anna seg frustrert i armene på Aggie, gruppas mann i kvinnekropp. Clits in Action trues med sammenbrudd av alt dramaet og Anna får skylda. Derfor må hun komme opp med en plan for et genialt stunt som kan styrke moralen og samle gruppa igjen. Det går mot klimakset som blant annet innebærer en liksom-eksplosjon og et gigantisk fallos-symbol.

Denne filmen er den ultimate girl power-filmen. Laget av jenter og med bare jenter i hovedrollene fremmer den et budskap om endring. Den har aktivisme, skeivhet, feminisme, kunst, punkrock og er ikke redd for å skrive Clit og Cunt med store bokstaver. Med sitt fokus på det skeive er den et friskt pust i den feminstiske debatten. Storyen om en jente som finner seg selv og våkner politisk parallelt med love story om jente som må velge mellom ny kjærlighet eller forholdet til den eldre trygge kvinnen er ikke spesielt original. Noen kritikere har også påpekt at denne filmen er noe forutsigbar og pubertal. Jaja, det kan godt hende. Jeg hadde det i hvertfall utrolig gøy da jeg så den. Den er kjempebra for dager da man trenger å rocke ut til feministiske slagord og føle seg som en ekte riot grrl.

Itty Bitty Titty Committe er regissert av Jamie Babbit. Den har en Myspace side her.

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

3 responses to “Clits in Action!!!

  • Engeline

    Tidenes filmtips! Eller ett av dem, i hvert fall. Jeg har jentefilmkvelder hos meg hver uke, en flokk med bare fine, småradikale, kloke kvinnesker. og så sant jeg får fatt i denne tror jeg at det blir mitt forslag til neste treff. Takker!

  • rullerusk

    Bare hyggelig. Dette er en perfekt film for jentefilmkveld ja. Håper du får tak i den og at dere får det like gøy som jeg hadde det da jeg så den. :)

  • queeryme

    Absolutt en bra film!:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: