Et eneste rom

I går var jeg inne og tittet på Vampus. Hun hadde et innlegg hvor hun skriver at det beste hadde vært å rive både Blitz og Hausmania. Jeg skrev en kommentar om hvorfor jeg synes dette er en dårlig ide, men føler for å utdype dette litt mer enn hva som er mulig å gjøre i en kommentar.

Når det gjelder Hausmania sier Vampus ingenting om hvorfor hun synes huset bør rives. At noen har noe i mot Hausmania er ganske merkelig synes jeg. Det må i så fall være fordi de er prinsipelt i mot husokkupasjon. Så selv om Hausmania nå leier lovlig av kommunen så er det likevel ikke bra nok. De som driver Hausmania okkuperte et hus som holdt på å falle sammen. De pusset det opp og gjorde om mange av leilighetene om til beboelig rom for folk som trengte et billig sted å bo sentrum. Resten av huset har blitt til lokaler for et bredt spekter av kulturaktiviteter. Det er cafe, konserter, Grusomhetens Teater, kunstateliet, filmklubb, lokaler for politisk aktivisme osv. Hausmania er heller ikke involvert i den type aksjoner som ofte er hovedargumentet mot Blitz. Hausmania er et utrolig interessant prosjekt hvor det skjer mye spennende. At noen vil rive ned denne typen kreative lunger i byen vår er uforståelig for meg.

Blitz-huset er en litt annen sak. Det har en eldre historie og har en annen type miljø knyttet til seg. Huset i Pilestredet ble først okkupert, men etter mye om og men fikk de kontrakt med Oslo kommune. Blitz huser en cafe, øvingslokaler, to konsertscener, en radiostasjon (RadiOrakel) samt at lokalene anvendes til mange andre ting, fx foredrag og diverse politiske møter. De som vil kvitte seg med Blitz-huset bruker hovedsaklig tre argumenter: 1 Huset er falleferdig. Det er bedre å rive det og bygge noe nytt og nyttig der. 2 Blitzere er voldelige utskudd som kaster stein på alt og alle de er i mot. Derfor fortjener de ikke å ha noe sted å holde til. 3 Det som skjer på Blitz er uinteressant både kulturelt og politisk. Hvorfor skal vi bruke skattepenger på at Stein Lillevolden og andre som ikke gidder å klippe håret og få seg en jobb skal ha sin egen lille lekegrind?

Det første punktet er heldigvis ikke aktuelt lenger. Pilestredet 30 skal pusses opp. Munchs fødested og en viktig bit av Oslos arkitekturhistorie er reddet. Yey.

Om voldelige aksjoner utført av folk med tilknytning til Blitz har jeg dette å si: Det er utrolig teit og fullstendig bortkastet. Hver gang Blitz har hatt en aksjon knyttet til en aktuell sak blir jeg kjempefrustrert fordi jeg vet at nå kommer den egentlig problemstillingen til å drukne i brølene om at nå må blitzerne kastes ut og elendigheten rives med jorda. Blitz sitt fremste politiske problem er at de er i en sånn posisjon at enhver debatt de blander seg inn i vil ende med å dreie seg om dem. Noen innbiller seg kanskje at ved å gjennomføre litt dramatiske aksjoner med ulovlige virkemidler så vil de få mer oppmerksomhet rundt saken sin. Det stemmer ikke, det eneste som skjer at de som hata Blitz allerede hater Blitz enda litt mer. Ingen endrer mening om noenting. Jeg vet ikke nok om blitz-miljøet til å vite om det skjer mye spennende tankevirksomhet rundt anarkisme og samfunnsomveltning der. Det kan det jo godt hende at det gjør, men sett utenfra virker Blitz ganske politisk uinteressant bortsett fra at borgerskapet har noe å klage over. Det jeg ikke forstår er hvorfor noen tror at det å kaste blitzerne ut skulle løse noen problemer med hensyn til demonstrasjoner o.l. Menneskene består jo selv om huset er vekk og vil dermed bare ha enda en grunn til å aksjonere. Miljøet vil bare flytte seg og så er det på’n igjen.

Jeg synes først og fremst at det er som kulturarena at Blitz er interessant og dette er mitt hovedargument for at huset skal bestå. Hvis Vampus og andre som liker å skrike og hyle om hvor fælt Blitz er hadde giddet å ta en tur dit eller snakke med noen som vanker der så hadde de funnet ut at huset er mye mer enn Lillevoldens «lekegrind» og at det har mange flere brukere enn den lille kjernen som en sjelden gang bråker litt med det bestående. Huset er temmelig enestående i Oslo som et sted der særlig punk og hardcore-miljøet kan blomstre, men også andre sjangre finner veien til øvingslokalene og scenen. Det er også en utmerket cafe der man kan spise seg stappmett på veganermiddag til 30 kr. Og ikke minst holder RadiOrakel til her. En viktig lokalradio som har fostret mange journalister som har gått videre til NRK og underholdningsbransjen. Rakel har omtrent null i budsjett og holder det gående blant annet fordi de kan leie hos Blitz for en billig penge. Når det er konserter i helgene er Blitz et av de få stedene hvor ungdom kan komme uten å måtte være over 20 og ha masse penger.

Budskapet mitt er vel at Oslo sentrum trenger et sted hvor særlig ungdom, og da gjerne de som ikke har lyst til å dra på fotball eller korpstrening etter skolen, kan være. Vi trenger et sted hvor band kan øve og debutere på scenen, hvor det går an å komme og få kaffe og vafler til ti spenn. Vi trenger et sted hvor folk som vil engasjere seg, men som ikke har masse penger til å leie lokale kan sitte og diskutere og lage flyers. Og vi trenger definitivt en kvinneradio som jeg kan skru på når jeg vil høre punk og dokumentarer om lesber i Oslo. Vi trenger et hus som er styrt av de som bruker det og hvor folk i stor grad kan gjøre som de vil. Tror jeg at Blitz er en koslig liten landsby hvor alle er snille og det ikke er noen problemer? Langt i fra, det er mange ting som kan diskuteres med måten Blitz drives på og hvordan ting fungerer der. Men løsningen på problemene er ikke å legge ned Blitz.

For meg er Blitz et pusterom, et slags fristed med en helt annen atmosfære enn andre steder jeg går ut i Oslo. Det er ikke så ofte at jeg er på Blitz, men jeg liker å vite at det er der. På en måte kan man si at Blitz-huset har politisk betydning rett og slett fordi det finnes. Det at vi lever i et samfunn som har rom for Blitz, selv om man av og til må slåss for det gjør meg mer optimistisk angående samfunnet vi lever i. Alle byer trenger sånne steder, fordi mennesker trenger sånne steder. For meg og mange andre hadde Oslo blitt en tristere og mindre levende by uten Blitz.


7 responses to “Et eneste rom

 • Gaia

  Akkurat som jeg skulle sagt det sjæl!!! med litt mindre velformulerte setninger kanskje men jah! ;) Leve Blitz! De som ikke ser dette er oftest elitistiske trangsynte mennesker med for lite å klage på her i verden mener nå jeg!

 • rullerusk

  Jupp. Vi ses på Blitz på lørdag :D
  Tittelen på innlegget er forresten hentet fra sangen «Et eneste rom» av Tramteateret. Hele teksten kan du finne her:
  http://www.tylden.no/tekster/gta8187/ppb_tekster.html#gta8187_02

 • virrvarr

  Fint innlegg, du har bedre kunnskap enn meg. Jeg har hatt lyst til å ta denne debatten en stund (c;

 • rullerusk

  Mange takk, Virrvarr. Jeg ville særlig skrive dette innlegget fordi jeg vil vise at det er mange av oss der ut som hverken er blitzere, anarkister eller pønkere, men som likevel synes at Blitz er et flott sted på mange måter.

 • Oda

  Bra du tok saken. Jeg så det der hos VamPus, jeg også, men lot det stå uimotsagt. Og det burde man vel egentlig ikke gjøre.

 • rullerusk

  Nei, man bør ikke la sånt stå uimotsagt. Særlig når folk ikke gidder å argumentere skikkelig for hvorfor de mener Blitz og Hausmania må bort en gang. De ser bare en gruppe de synes er upassende og forstyrrende for deres følelse av lov og orden og tenker ikke over hvilke konsekvenser å fjerne huset virkelig ville fått.
  Alt jeg har skrevet i innlegget har jeg hatt lyst til å si hver gang debatten om Blitz har blusset opp og nå hadde jeg endelig et sted hvor jeg kunne få det ut. Hurra for blogg! :)

 • camilla

  veldig enig med deg! spesielt dette med hausmania. blitzerne er jeg litt ambivalent med og er kanskje ikke alltid så enig med det de holder på med, MEN jeg synes jo selvsagt at blitz-huset må få stå! de er et alternativ for mange og vi trenger punkere, anarkister og litt galskap! det er bare sundt det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: