Nede i det svarte hullet

Når en helt skal skape noe nytt ut i fra hva en annen helt har laget blir jeg uendelig spent. Vil dette bli ufattelig bra eller kanskje bare litt pinlig? David Fincher (han som fikk gudestatus i min verden etter Fight Club, men som ikke heelt har klart å følge opp siden) skal lage film av kulttegneserien Black Hole, skapt av Charles Burns. Burns startet på Black Hole i 1995, men på grunn av diverse problemer, som at det første forlaget som ga den ut gikk konkurs, gikk det mange år før den var komplett. I 2005 ga Pantheon Books ut en lekker innbundet utgave som jeg fikk til jul.

Handlingen i Black Hole foregår i Seattle på 70-tallet . Vi møter en gjeng med ungdommer på en gjennomsnittlig middelklasse high school. Snart viser det seg at miljøet er hjemsøkt av en seksuelt overførbar sykdom kalt «the Bug». De som er smittet av sykdommen får underlige mutasjoner, gjerne dyrelignende trekk som hale, skifte hud som en slange eller svømmehud mellom fingrene. De som ikke klarer å skjule symptomenee sine rømmer hjemmefra og danner et lite outsider-samfunnet på et bortgjemt sted litt utenfor byen. I boka følger vi Keith som blir forelska i ei jente som er smittet (med tidenes mest sexy firfirslehale) og Keiths klassevenninne Chris som blir smittet. Denne sykdommen er nemlig så utspekulert at de smittede fremstår som nærmest uimotståelig seksuelt attraktive..

Charles Burns er mest kjent som skaper av skrekkserier. Black Hole har klare skrekkelementer; ungdom med skremmende misdannelser, intriger og drap. Dette er «teen angst» tatt ut til det ekstreme. Det er sex, dop, drikking og ungdomsopprør. Men med «the Bug» får alt dette et mer dramatisk preg. Burns’ illustrasjoner er kjølige og nøkterne med sterke kontraster i svart/hvitt. Dette bidrar til å skape en dramatisk stemning med assosiasjoner til gamle skrekkfilmer.

Black Hole er en underlig historie som gir deg en en krypende ekkel følelse når du leser den. Jeg ble veldig fascinert da jeg leste den, men i motsetning til mange andre tegneserier er ikke denne en jeg har lest om igjen mange ganger. Det er rett og slett fordi Black Hole krever litt av deg for at du skal komme deg gjennom den. Dette er en klassiker som absolutt er verdt en innstats. Helst bør man sette seg ned en kveld man har god tid og kan lese den i et strekk.

Nå skal denne tegneserien altså filmatiseres. Neil Gaiman og Roger Avary skal visstnok stå for manuset. Det er bare å glede seg og krysse fingrene for at de vet hva de gjør.

.black hole

Reklamer

Om Rullerusk

Rullerusk er bibliotekar, litteraturviter, tegneserienerd og skravlebøtte. Vis alle innlegg av Rullerusk

One response to “Nede i det svarte hullet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: